x

Data learning 2023: Beste heuvelspecialisten

donderdag 14 december 2023 • Stats

Stef van Zon

Ben Healy en Derek Gee zorgden dit jaar voor spektakel in de heuvels van Italië. Na de achtste etappe van de Giro stonden ze samen op het podium als respectievelijk etappewinnaar en runner-up. De score van de beste heuvelspecialist kunnen ze voorlopig echter niet evenaren. Wie kan Pogačar nog van zijn troon stoten?

In de WielerOrakel Kerstspecial blikken Tom, Thomas, Daniël en Arjan terug op het wielerseizoen van 2023, aan de hand van ons bekende (en verbeterde!) AI-model. Welke renners hebben de grootste groei doorgemaakt? Wie hebben de verwachtingen niet waar kunnen maken? En welke renners zijn na 2023 de beste heuvelrenners?

We kijken in dit artikel naar de heuvelspecialisten. Hoe presteerden zij in het afgelopen jaar? Bekijk ook onze andere artikelen, waarin we specifiek de renners uit de volgende categorieën belichten:

Benieuwd naar de werking van ons verbeterde AI-model? In dit artikel nemen we je mee in onze afwegingen en aanpassingen.

Grootste stijgers 2023 - heuvelspecialisten

Het AI-model berekent de kwaliteitswaarde van de heuvelspecialisten aan het begin en het eind van 2023. Op die manier kan je zien welke renner het afgelopen seizoen de meeste progressie heeft gemaakt.

En dan kunnen we niet om Ben Healy heen. De Iers kampioen werd dit jaar tweede bij de Amstel Gold Race, waar Pogačar (1e) en Pidcock (3e) het podium compleet maakten, en reed een maand later een fantastische Giro. Hij behaalde daar op 22-jarige leeftijd zijn eerste etappezege in een Grote Ronde. Door zijn vele aanvallen en succesvolle vluchtpogingen eindigde Healy als derde in de strijd om de bergtrui.

" Thibau Nys 28 40 68

Healy is samen met Rui Costa – die het afgelopen jaar vooral in de Spaanse heuvels floreerde en zowel de Ronde van Valencia als een etappe in de Vuelta op zijn naam schreef – flink gestegen naar 91 punten, waarmee de twee zich in een rijtje met onder andere Mas, Bilbao en Pidcock scharen.

Lennert Van Eetvelt heeft ook een mooi jaar achter de rug. De Belg schreef de Alpes Isère Tour op zijn naam en ook tijdens de Vuelta liet hij zich vaak van voren zien.

Grootste dalers 2023 - heuvelspecialisten

Dat 2023 geen succesjaar was voor Quintana, Fuglsang en Schachmann, concludeerden we al in dit artikel. Amaury Capiot kampte na een goed 2022 met de pech van een knieblessure, waardoor hij pas laat in de zomer van 2023 weer in actie kon komen.

Renners die de meeste punten verloren op 'Hill' in 2023

De Colombiaan Miguel Ángel López wist eveneens zijn goede seizoen in 2022 – waarin hij vierde werd in de Vuelta – niet te evenaren, vooral doordat hij net als Quintana niet onder contract stond bij een profploeg. Hij schreef dit jaar wel als continentale renner de Argentijnse Ronde van San Juan op zijn naam en won 20 UCI-wedstrijden, maar door zijn overstap van Astana naar Team Medellín kwam hij meer niet in Europa in actie.

Heuvelspecialisten na 2023

Wie anders dan Tadej Pogačar is dé beste heuvelrenner van het moment? Hij beleefde een gouden voorjaar met achtereenvolgende winst van de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Het was door zijn val bij Luik-Bastenaken-Luik nog spannend of zijn pols op tijd hersteld zou zijn voor de Tour de France, maar daar streed hij in de eerste Baskische heuveldagen gelijk mee om de podiumplaatsen. De Sloveen sloot 2023 af met winst in de Ronde van Lombardije.

Heuvelspecialisten van 2023

Niet Evenepoel, maar Pogačar zijn ploeggenoot Hirschi gaat er met het zilver vandoor. De Zwitsers kampioen won onder andere de Ronde van Hongarije, Luxemburg en een aantal Italiaanse najaarskoersen en presteerde ook in 2022 goed in het heuvelachtige Italiaanse najaars.

Deens kampioen Skjelmose komt niet ongezien zijn plek in de top 10 bemachtigen. Hij was onwijs dichtbij een zege van de Waalse Pijl, won vervolgens de Ronde van Zwitserland, en zorgde voor genoeg spektakel tijdens de Tour de France, waar hij uiteindelijk vooral voor de bergtrui van Ciccone moest rijden – met succes. Wat heeft 2024 voor deze (nog jonge) heuvelspecialist in petto?

Skjelmose specialiseert zich!

Ook Ion Izagirre, die net buiten de top 10 heuvelspecialisten valt, kijkt terug op een topseizoen, met als hoogtepunten opnieuw een podiumplaats in de Ronde van ‘zijn’ Baskenland, en etappewinst in de Tour de France vanuit een geslaagde vlucht.