x

Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico: de statistieken

woensdag 8 maart 2023 • Stats

Stef van Zon

Welke renners wisten in hun carrière de meeste edities van Parijs-Nice of de Tirreno-Adriatico te winnen? Wie won de meeste etappes en welke renners wisten beide koersen op hun palmares bij te schrijven? Is een weekje koersen Italië een betere voorbereiding op het eerste Monument van het seizoen? Deze en meer statistieken in dit artikel.

Door Daniël (@StatsOnCycling)

Meeste deelnames voor Poulidor en Zabel

Met 18 deelnames en evenveel finishes is Raymond Poulidor de renner met de meeste deelnames aan Parijs-Nice. Ook Chavanel startte 18 keer en Luis Leon Sanchez is de actieve renner met de meeste starts in de Koers naar de Zon (16 keer). Erik Zabel is met 16 starts 'mister Tirreno'. Thomas de Gendt en Imanol Ervitti staan dit jaar voor de 12e keer aan de start van de Tirreno-Adriatico, het vaakst van alle actieve renners.

Pogacar 7e in de geschiedenis met winst in beide?

Tadej Pogacar kan de zevende renner in de geschiedenis worden met in z'n carrière een eindze in zowel Parijs-Nice als Tirreno-Adriatico. De Sloveen kan zich naast zijn landgenoot Roglic, Rebellin, Klöden, Contador, Rominger en Zoetemelk rijden met een eindze in Parijs-Nice. Hij moet dan wel afrekenen met Jonas Vingegaard, die de eerste Deen kan worden met een podiumplek in het eindklassement van Parijs-Nice.

Sean Kelly z'n record van 7 eindzeges in Parijs-Nice is ongeëvenaard, net als het zestal achtereenvolgende overwinningen van Roger de Vlaeminck in de Tirreno. Twee reeksen die we, vermoedelijk, niet snel weer zullen zien in grote etappekoersen. Rominger wist zowel de Tirreno als Parijs-Nice tweemaal te winnen. Zoetemelk evenaart dat totaal met 3 zeges in de Koers naar de Zon en één Tussen de Twee Zeeën.

Een top-3 klassering in beide etappekoersen wisten 22 renners te behalen waarvan naast Roglic, Quintana, Thomas, Simon Yates en Kwiatkowski nog actief zijn. Michael Boogerd en Kneteman zijn naast Zoetemelk de enige andere Nederlanders die dat presteerden.

Meeste eindzeges in Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico
Meeste GC zeges in Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico

6 actieve renners hebben de leiderstrui in zowel Parijs-Nice als Tirreno-Adriatico mogen ontvangen. Kwiatkowski (14 leiderstruien), Roglic (9), Thomas (5), Simon Yates (5), van Aert (4) en Gesink (3) kregen na één of meer etappes de leiderstrui omgehangen in zowel PN als TA.

Quintana vaakste top-10 in etappekoersen van een week

Tirreno en Parijs-Nice zijn twee van de 7 belangrijkste kleine etappekoersen van een week (verder Catalonië, Baskenland, Dauphine, Romandië en Zwitserland). Primoz Roglic wist als actieve renner het meeste van die etappekoersen te winnen: 7 keer in 5 verschillende van de zeven. Richie Porte en Valverde wonnen elk 6 keer (niet meer actief), Quintana en Froome hebben er 5 op hun palmares.

Nairo Quintana is de actieve renner die het vaakst top-10 eindigde in het eindklassement in één van die 7 rittenkoersen: 20 keer. Rui Costa volgt met 19 top-10 resultaten. Gesink en Kelderman wisten tot en met 2022 elk 12 keer top-10 te eindigen in zo'n wedstrijd. Samen met Fuglsang en Pinot is Quintana de enige die in alle 7 top-10 eindigde.

Jakobsen tiende actieve renner met ritzege in beide rittenkoersen

Van de actieve renners won Sagan het vaakst een etappe in één van beide etappekoersen: 2 in Parijs-Nice, 7 in de Tirreno-Adriatico. In de eerste etappes van de 2023 edities wisten twee renners van Soudal - Quick Step zich in het rijtje van renners te rijden met een ritzege in zowel de Tirreno als Parijs-Nice. Danzijk zijn sprintzege in de eerste etappe van Parijs-Nice wist Merlier dat te doen en twee dagen later volgde Fabio Jakobsen met een sprintzege in de tweede etappe van de Tirreno. De andere acht renners die een etappe wonnen in beide koersen zijn Sagan (9 in totaal), Roglic, Simon Yates (5), Alaphilippe (4), Quintana, van Aert (3), Lutsenko en Poels (2).

Eddy Merckx won de meeste etappes in z'n carrière. De Kannibaal wist maar liefst 21 etappes in Parijs-Nice te winnen en won ook één etappe in z'n ene deelname aan de Tirreno-Adriatico in 1976. Waar Merckx zegekoning van de Koers naar de Zon is, won De Vlaeminck de meeste etappes tussen de Twee Zeeën. Hij won er 17 en eveneens nog 2 in Parijs-Nice. Sean Kelly is de renner met meeste zeges in Parijs-Nice zonder etappezege in de Tirreno en Argentin won het vaakst in de Tirreno zonder zege in Parijs-Nice.

Meeste ritzeges in Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico

Tirreno als goede voorbereiding op de Monumenten?

In de afgelopen 13 jaar is de Tirreno-Adriatico vaker als voorbereiding gebruikt op Milaan-Sanremo dan Parijs-Nice. Mede door het grotere aantal deelnemers is een succes in Tirreno ook vaker opgevolgd door een top-prestatie in het eerste monument. Alleen in 2019 (Alaphilippe etappezege), 2016 (Démare etappezege) en 2011 (Goss etappezege) werd een goede prestatie in Parijs-Nice gecombineerd met winst in Milaan-Sanremo. De winnaar van MSR won 7 keer een etappe in Milaan-Sanremo sinds 2000. 18 keer eindigde een etappewinnaar van de Tirreno top-3 in La Primavera.

Ook een goed klassement in de Tirreno werd vaker (13 keer sinds 2000) dan een top-3 in Parijs-Nice (2 keer) opgevolgd met een top-3 resultaat in Milaan-Sanremo.

Op basis van de statistieken zullen we dus naar de klassiekerspecialisten in de Tirreno moeten kijken: van Aert, van der Poel, Girmay, Pidcock en Alaphilippe. Weten zijn al een goede prestatie in de Tirreno neer te zetten? En volgen ze die over een klein 10 dagen op met een top-resultaat in Milaan-Sanremo?