Stats - Heuvelklassiekers

dinsdag 18 april 2023 • Stats

Stef van Zon

Heuvelklassiekers: het domein van Valverde, Rebellin, Boogerd en .... Merckx

We zitten middenin het Ardense drieluik van de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De drie heuvelklassiekers zijn het decor geweest van heroïsche duels in de wielersport. Boogerd tegen Rebellin, Vandenbroucke en Bartoli en Valverde versus Gilbert. Gaat Pogačar de boeken in met twee of meer overwinningen in een week?

Door Daniël (@StatsOnCycling)

Meeste starts voor Rebellin

Davide Rebellin, de vorig jaar kort na zijn wielerpensioen overleden Italiaan, stond het vaakst aan de start van één van de drie heuvel-klassiekers: 48 keer. De ervaren specialist stond het vaakst aan de start van de Amstel Gold Race (18 keer) en deed 16 keer mee aan de Waalse Pijl. Ook Albasini, Gilbert en Valverde staan hoog in deze lijst met 46 starts in totaal. Valverde en Rebellin haalden het vaakst de finish in drie genoemde koersen: 43 keer.

Meeste starts in heuvelklassiekers

Van de actieve renners is Rui Costa de meest ervaren in de heuvelklassiekers. Na zondag heeft de Portugese ex-wereldkampioen 36 keer aan één van de drie koersen deelgenomen, twee keer meer dan Kwiatkowski. Maarten den Bakker, Bram Tankink en Hennie Kuiper zijn met 40 deelnames de meest ervaren Nederlanders in de Ardense koersen. Ook Zoetemelk (39 deelnames), Boogerd (32 starts), Kroon (31), Poels (33), Lubberding, Rooks en Mollema (31) hebben veel Ardense klassiekers gereden.

Absoluut Valverde, relatief Merckx

In absolute termen is er maar één koning van de Ardennen: Alejandro Valverde. El Imbatibo won 9 keer, eindigde nog 11 keer op het podium en finishte nog eens 9 keer bij de beste 10 in een klassieker. Rebellin komt met 25 top-10s en 11 podiums nog enigszins in de buurt van Alejandro. Michael Boogerd en Steven Rooks zijn de Nederlanders met de meeste top-prestaties. Boogerd won één keer de Amstel en Rooks wist daar ook een zege in Luik aan toe te voegen.

Topprestaties in heuvelklassiekers
Meeste top-prestaties in heuvelklassiekers

Kijken we echter naar de relatieve prestaties, dan kunnen we niet om die ene naam heen. Eddy Merckx is met 23 deelnames en 22 top-10 resultaten de absolute heerser van de Ardennen. Merckx' slechtste resultaat was een 16e plaats in de Amstel Gold Race en hij wist 10 keer één van de drie koersen te winnen. Ongeëvenaard, maar dat hebben we al vaker over Merckx gehoord.

Alaphilippe beste actieve renner

Nu Valverde en Gilbert hun welverdiende wielerpensioen vieren is Julian Alaphilippe met 3 zeges en 2 tweede plaatsen op de Mur van Huy de actieve renner met de meeste top-resultaten in de Ardense week. Loulou finishte bovendien al verschillende keren bij de beste 10 in de Amstel Gold Race en La Doyenne. Hennie Kuiper (14 top-10s) en Herman Van Springel (19 top-10s) hebben de meeste topprestaties op hun naam staan in de heuvelklassiekers, maar wisten nooit te winnen. Luik-Bastenaken-Luik is het enige monument dat Kuiper niet op z'n palmares heeft ondanks een tweede plaats in 1980.

Tadej Pogačar de koning van 2023?

Pogačar kan zondag geschiedenis schrijven en in unieke rijtjes komen. Tot op heden wonnen alleen Rebellin (2004) en Gilbert (2011) alle drie de heuvelklassiekers in één seizoen. Di Luca won de dubbel Amstel Gold Race en Waalse Pijl en Gianetti en Merckx (2x) zegevierden in Luik-Bastenaken-Luik na winst in de Amstel Gold Race. De dubbel Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik werd gerealiseerd door Valverde (3x), Argentin, Merckx, Ockers en Kübler (2x). Daarnaast wonnen Merckx, Di Luca, Bartoli en Hinault alle drie de koersen in hun carrière, alleen niet in hetzelfde jaar.

Stat: Pogacar and his big 2023 spring campaign
Spring-king Pogacar

Als de Sloveen beide koersen weet te winnen komt hij in het rijtje renners met het beste voorjaar sinds 2010. Alleen Greg Van Avermaet (2017) behaalde in dat geval meer punten in één voorjaar dan de meest recente winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Amstel Gold Race. Op dit moment heeft Mathieu van der Poel nog meer punten gescoord in 2023 met zijn winst in Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix.

Focus op LBL

Zondag staat het vierde monument van het seizoen op het programma: Luik-Bastenaken-Luik. De oudste van alle monumenten werd voor het eerst georganiseerd in 1892. La Doyenne is de afgelopen jaren gewonnen door de grootste klassementsrenners van deze generatie: RoglicPogačar en Evenepoel staan op de erelijst. Krijgen we komende zondag een duel tussen twee van hen, Tadej en Remco? Een grote vraag voor de komende jaren is of klassieker-specialisten Wout van Aert, Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel nog een serieuze poging zullen doen om Luik te winnen.

De vorige 10 keer dat beide mastodonten aan de start stonden van dezelfde eendagskoers deden ze het beide 5 keer beter dan de ander. Evenepoel wist in die gevallen 3 keer te winnen (WK'22 en 2x San Sebastian), Pogacar slechts 1 keer (Lombardije'21). Ze stonden nog nooit beide op het podium van dezelfde eendagswedstrijd. De enige keer dat ze beide top-5 reden was het EK van 2021 in Trento.

Eddy Merckx is met 5 zeges recordwinnaar in La Doyenne. Alejandro Valverde eindigde vaker bij de beste drie, maar won één keer minder vaak. Ook Argentin wist 4 keer te winnen. Pogacar en Evenepoel kunnen de 18e en enige actieve meervoudig winnaar worden op zondag.

Net als Boogerd, Kuiper, Poulidor, Rodriguez, Samuel Sanchez, Jalabert en Casagrande was Michael Woods heel al vaak dichtbij, maar wist hij LBL (nog) niet te winnen.

Monumenten madness

Bij winst in Luik-Bastenaken-Luik is Pogačar de enige naast Eddy Merckx (1969+1975) die zowel de Ronde van Vlaanderen als Luik-Bastenaken-Luik wist te winnen in hetzelfde seizoen. IN 1975 won Merckx net als Pogacar dit seizoen ook de Amstel Gold Race. Met een overwinning in Luik zou Pogacar de eerste in de geschiedenis zijn die beide monumenten (RVV en LBL) wint nadat hij het jaar ervoor wist te zegevieren in de Ronde van Lombardije. Merckx wist wel LBL, maar niet RVV te winnen na zijn twee zeges in Lombardije. De twee seizoenen voordat dat de Kannibaal wel zowel LBL zals RVV won eindigde hij 2e en 3e in de herfstklassieker in Noord-Italië.